Hoe kies ik als beginner het padelracket dat het beste bij mij past?

Als beginnende padelspeler is het lastig om het juiste padelracket te kiezen. Met deze gids helpen we jou om de beste keuze te maken.

Een combinatie van meerdere kenmerken bepalen of een racket geschikt is voor jouw niveau en speelstijl en daarmee je succes en het plezier dat je beleeft in het padelspel. Lees de onderstaande tips goed door, dan begrijp je precies welk type padelracket bij jou past.

Korte samenvatting

  • Lage prijs: als je net begint met padel is de kans groot dat je snel beter zult worden. Een eerste padelracket gaat dan meestal ook geen jaren mee. Het is daarom simpelweg zonde om aan je eerst racket te veel geld uit te geven. Prijs voor een beginnersracket ligt tussen de €60 en €100.
  • Rond racketblad (en lage balans): rackets met een rond blad hebben een grote sweetspot: dit is het deel van het racketblad waarmee je de bal optimaal raakt. Dit is een belangrijke eigenschap, omdat je als beginnende speler de bal minder vaak perfect in het midden zult raken dan meer ervaren spelers. Daarnaast ligt de balans (het zwaartepunt) bij ronde rackets over het algemeen laag in het racket (richting de handgreep). Dit heeft tot gevolg dat het racket goed te hanteren is, lees: makkelijker snel te bewegen dan een racket waarbij de balans hoog ligt (in het racketblad).
  • Zacht materiaal: rackets gemaakt van een zacht materiaal bieden vanwege het elastische karakter meer output: dit is de snelheid waarmee een bal uit het racket komt zonder dat er veel kracht of techniek in de slag zit. Als beginnende speler is dit prettig, omdat het daardoor bijvoorbeeld makkelijker is om diepe lobs of smashes met een redelijke snelheid te slaan. De slagen met een zacht padelracket voelen ook comfortabeler dan met een hard racket, omdat zachte materialen trillingen absorberen.
  • Laag tot gemiddeld gewicht: net zoals bij rackets met een lage balans, zijn relatief lichte rackets makkelijk hanteerbaar. Daarnaast leiden lichtere rackets minder snel tot blessures.

In dit artikel hebben wij de beste padelrackets voor beginnende spelers uitgelicht.

De prijs

Als nieuwe padeller wil je misschien niet direct teveel geld uitgeven bij de aanschaf van je racket. Beginnersrackets zijn dan ook relatief goed geprijsd. De prijs ligt vaak tussen de €60 en €100. Dit is een stuk lager dan de prijs van padelrackets voor meer ervaren spelers. Deze ligt tussen de €150 en €400.

Padelrackets voor beginners zijn goedkoper door de gebruikte materialen.

Materialen

Het blad van padelrackets bestaat grofweg uit twee delen: de buitenkant van het blad (frame) en de binnenkant (core). De materialen bepalen hoe het racket speelt. Zo is het bepalend voor de power die je kunt meegeven aan je slagen, maar ook voor de output – hoe vergevingsgezind is het racket.

Rackets voor beginners hebben van een blad van glasvezel (fiberglass). Het is, voor een padelracket, vrij zacht en elastisch. Hierdoor komt de bal bij verdedigende slagen met meer snelheid van het racket (output). Bij aanvallende slagen heeft het racket minder power. Doordat fiberglass een goede output is, is het erg geschikt voor beginnende spelers die de bal misschien niet altijd perfect raken. Meer gevorderde spelers hebben vaak een racket gemaakt van koolstof (carbon).

De core van beginnersrackets bestaat vaak uit EVA FOAM, een soort schuimrubber. Dit materiaal absorbeert goed trillingen. Het nadeel is dat de rackets minder lang meegaan. Foam in de binnenkant van een racket zorgt voor een nóg betere output in verdedigend spel vanuit het achterveld. Padelrackets voor meer gevorderde spelers hebben een harder type rubber in de core.

Als beginnende padelspeler wil je een padelracket dat gemaakt is van zachtere materialen.

Vorm en balans

Er zijn grofweg drie vormen padelrackets: diamant-, druppel- en rondvormig. Daarnaast zijn er ook hybride modellen. Voor beginners raden we aan om een rondvormig racket te kiezen.

Bij dit type rackets ligt het zwaartepunt richting het handvat. Het totale gewicht is dan niet zozeer lager, maar het voelt lichter dan de andere modellen. Hierdoor is het padelracket makkelijk hanteerbaar. De ronde vorm zorgt ook voor een grote sweetspot, ofwel het deel van het racketblad waarmee je de bal optimaal raakt.

Gewicht

Een lichter padelracket is makkelijker te hanteren. Daarom zijn veel beginnersrackets ook iets lichter dan de modellen voor gevorderde spelers. Voor beginnende spelers raden wij de volgende gewichten aan:

340-350g voor vrouwen 
360-370g voor mannen

Getipte padelrackets

Als het goed is begrijp je nu welk type padelracket je moet kiezen als je een beginnende speler bent.

In dit artikel hebben wij de beste padelrackets voor beginnende spelers uitgelicht.