De top 3 beste padelballen 2024

De beste padelballen

De beste padelbal vinden kan best lastig zijn. Er is een groot aanbod van padelballen op de markt en ze zien er allemaal vrijwel hetzelfde uit, maar ze spelen heel anders. Sommige ballen spelen heerlijk, maar kun je na één keer spelen in de recyclebak gooien. Andere ballen zijn op het begin heel hard en spelen daarna pas lekker. Dit komt door verschillen in gewicht, druk en duurzaamheid (hoe lang ze mee gaan). Welke bal je het beste vindt hangt af van je niveau en speelstijl en kan voor iedereen anders zijn.

Daarom beschrijven wij in dit artikel de meest duurzame padelballen, de beste koop en de beste padelballen voor wedstrijden. Onderaan hebben we voor de echt nieuwsgierigen ook wat achtergrondinformatie over padelballen uiteengezet.

Beste padelballen voor vrij spelen: Babolat Court APT

Babolat Court padelballen

De Babolat Court zijn comfortabele en zeer duurzame ballen. Ze worden gebruikt tijdens de officiële wedstrijden van de APT Padel Tour. Zelfs na meerdere keren gespeeld te hebben blijven ze voldoende bounce hebben om goed mee te spelen. Het zijn vrij snelle ballen en dat is fijn voor padelspelers van gevorderd niveau. Vaak merkten we dat snellere ballen snel zachter werden, maar bij de Babolat Court is dat zeker niet het geval, en daarom perfect voor het spelen van potjes in de ladder of met met je padelvriend(inn)en.


Beste padelballen voor wedstrijden: Head Pro S

head pro s padel ballen

De Head Pro S zijn de officiële padelballen van de World Padel Tour (WPT). Ze bieden veel snelheid en bounce. Ze spelen heerlijk voor 1 of 2 wedstrijden. Door de bounce komen de ballen goed van het glas en kun je langere rally’s spelen. De hardheid van de ballen zorgt voor het goede gevoel dat je krijgt als je een krachtige smash slaat. De Head Pro S worden helaas snel zachter, dus na een lange wedstrijd wil je graag een nieuw blik openen.


Beste koop: Kuikma PB 990 Speed

De Kuikma PB 990 Speed zijn scherp geprijsde padelballen van Decathlon, maar doen niet onder voor veel duurdere ballen. Ze zijn extreem duurzaam, dus je kunt er veel potjes van genieten. Ze zijn misschien wat minder snel en hebben iets minder bounce dan de ballen hierboven, maar ze bieden voldoende kracht om fijn te spelen en te trainen. Hierdoor goed geschikt voor alle niveaus: van beginners tot gevorderden.


Achtergrondinformatie over padelballen

Het verschil tussen padelballen en tennisballen

Er zit niet heel veel verschil tussen tennisballen en padelballen. Maar wel genoeg om de spelbeleving sterk te beïnvloeden.

Vaak is het vilt van de bal langer op een padelbal vergeleken met een tennisbal.

De padelbal heeft een lagere druk dan de tennisbal, waardoor het minder hard stuitert:

  • Padelbal: 4.6 kg – 5.2 kg per 2.54 cm2
  • Tennisbal: 8 kg or more per 2.52 cm2

Er zijn allerlei eisen aan hoe hard een padelbal stuitert. Bijvoorbeeld voor de WPT worden de ballen getest door een bal te laten vallen van 2,54 meter hoogte op een harde ondergrond. De bal moet dan terugstuiteren tot ongeveer 1,35 meter hoogte.

Ook de grootte kan verschillen: een padelbal (6,35 tot 6,77 cm) kan iets kleiner zijn dan een tennisbal (diameter van 6,54 tot 6,86 cm).

Verschillende soorten padelballen

De meeste padelballen zijn gevuld met gas of stikstof om de druk te regelen. Er zijn grofweg twee type ballen:

  • Voor veel snelheid: ballen met een hogere druk en korter vilt. Deze stuiteren harder en sneller, en komen harder van de rackets. Dit zijn vaak wedstrijdballen en zijn niet geschikt voor beginners.
  • Voor een normale snelheid: deze ballen hebben dus een lagere druk dan de ballen hierboven, en zijn daarom wat trager. Deze ballen zijn goed voor de trainingen, beginners en iedereen die de voorkeur geeft aan een langzamer spel.